Vi har været på is turné på Østerbro og besøgt 5 af bydelens lækre ”Ismagerier”. Sikken en oplevelse i en verden af traditioner, opskrifter, smagsvarianter, vafler, indretning og delikat æstetik. Nu ved vi, at is ikke bare er is. Det er en videnskab, en magisk verden og ikke mindst en fælles passion for de mennesker, vi mødte. Man taler om højsæsson for is, men har man smagt jordbærisen fra Østerberg, en mint med chokolade på pind fra OLUFs is eller hasselnød fra Piemonte tilsat Bergamotte hos Isoteket, er vejret ligegyldigt.
Østerberg Ice Cream

På væggen hænger alverdens lækre frugter, grøntsager og vafler rammet ind for at inspirere til dét, det handler om. Det er Catrine, der vælger råvarer, kreerer, smager og sørger for at økologien og opskrifterne er i orden. Der skal fuld smæk på den originale smag uden at stukturen lider.
Gelati Martelli

Her får vi den originale italienske is. Det er Lone, der styrer den skønne is, der frister fra fortovet. Hemmeligheden ligger i de mange opskrifter, råvarerne og hjælpen fra en ældre italiener, der i 50 år har eksperimenteret med original italiensk is. Kom og prøv Martellis specialitet – Afogado (den druknede) – en iskugle i en lille kop med et espressoshot, flødeskum og cacao.
OLUFs

Et lille sted med stor smag. De smukke ispinde i montren – fra Solbær gelato over citronsorbet og farsdags is – havtorn gelato med mørk chokolade, chilli og bacon – i alt 12 skønne varianter, linet op som soldater på rad og række. Sådan har vi ikke før set italiensk is på pinde præsenteret.
Isoteket

Chefen Jeppe er klar med opskriften: – Jeg forsøger at producere Danmarks bedste is. Hvorfor tage en ren hasselnød, når jeg kan finde en økologisk hasselnød fra Piemonte og tilsætte Bergamotte? Der ligger forskellen. Prøv en mango yoghurtis med ingefærristet sort sesam, siger Jeppe, roser konkurrenterne: Vi er gode, fordi vi har hver vores niche.
Social Foodies

Ugens højdespringer er en Social Ice med chokoladevaffel, to kugler og – ups – flødebolleguf. – Vi producerer vores is selv med udgangspunkt i fællesskabet, økologien, miljøet og bæredygtigheden, siger næstkommanderende Benedicte, der fortæller, at folk fra Østerbro har en favorit: En mint chokolade samt en eskimo som er en solbær chokolade i chokoladevaffel.
Skrivet af gæsteforfatter: Peter Bennike